Muszle makaronowe Czanieckie durum na przystawkę

Muszle makaronowe Czanieckie durum na przystawkę

      Składniki ;

  • 50 dkg dużych muszli makaronowych durum – czanieckich
  • 1  kapusta pekińska
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • 7 sporych ogórków konserwowych
  • 3 filety z piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oliwki do obsmażania
  • 1 przyprawa gyros
  • sól , pieprz , majonez

    Wykonanie ;

Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia piersi kurzęcych w kosteczkę . Należy zamarynować z przyprawą gyros conajmniej pół godzinki , może być dłyżej , jeśli macie czas . Kawałki smażymy na oliwce i pozostawiamy do wystudzenia . Cebulę obrć , przekroić na 4 części i pokroić w krążki  , kukurydzę odcedzić na sitku , kapustę poszatkować drobno w kostkę . Ogórki i paprykę też kroimy w kosteczkę . Wszystko mieszamy z ostudzonym kurczakiem i doprawiamy solą , pieprzem oraz resztą przyprawy gyros i dodajemy majonez . Tak przygotowaną sałatką nadziewamy wcześniej ugotowane ( al – dente ) muszle durum . Potrawę należy schłodzić przed podaniem na imprezowy stół . Smakuje wybornie i szybko znika – to jest gwarancja dobrej zabawy .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *