Naleśniki Marokańskie – Msemmen

Naleśniki Marokańskie – Msemmen

      Składniki ;

  • 340 gram mąki pszennej Basia do naleśników
  • 100 gram semoliny
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody – pół na pól z mlekiem

    Składniki do składania naleśników ;

  • 100 ml oleju
  • 100 gram roztopionego masła
  • 1/3 szklanki semoliny

    Wykonanie ;

Msemmen to bardzo popularne naleśniki śniadaniowe w Maroku . Można je przygotować wcześniej , ale odgrzać na patelni przed złożeniem z miodem lub nutellą . Tak jak nasze naleśniki można podawać z czym się lubi – oczywiście w Maroku tradycyjnie są z miodem . U mnie były dwie wersje z nutellą i bitą śmietaną posypane utartą czekoladą oraz te właściwe z miodem i takimi samymi dodatkami . Osobiście wolę z miodem .

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce , dodać wodę z dodatkiem mleka i zagnieść ciasto . Jeśli jest zbyt suche dodawać po łyżce wody . Dobrze zagniatać przez 5 minut aż będzie gładkie i elastyczne . Przełożyć na blat i podzielić na 10 równych porcji . Postawić obok naczynia z olejem , roztopionym masłem oraz z semoliną . Każdy kawałek trochę rozciągnąć w ręku a następnie wałkować i smarować obficie tłuszczem . Składać na trzy Od góry też posmarować tłuszczem i posypać semoliną i następnie złożyć na trzy – tworząc paczuszkę kwadracik . Każdą tak przygotowaną paczuszkę rozwałkować na kwadrat 12 x 12 cm . Nie należy wałkować za długo aby uzyskane warstwy się nie pozlepiały . Najlepiej smażyć na dwie patelnie naraz . Należy je dobrze rozgrzać i posmarować pozostałym tłuszczem . Smażymy z każdej strony , aż będą rumiane . Jeśli pierwsze nie chcą się rumienić to należy dodać ciut więcej oleju na patelnię . Można je zrobić wcześniej , jednak podajemy na gorąco z miodem lub nutellą czy nawet w wersji wytrawnej z mięsem i warzywami . Zapraszam do korzystania z przepisu bo naprawdę są bardzo smaczne te naleśniki , podpłomyki czy chlebki – każda nazwa jest odpowiednia , zależy z jakiego regionu pochodzą .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *