Pierogi z kaczki pieczonej ze skwareczkami

Pierogi z kaczki pieczonej ze skwareczkami

      Składniki na 40 pierogów ;

  • 3 udka z kaczki pieczonej
  • 1 pierś z kaczki pieczonej lub gotowanej
  • 2 cebule
  • sól , pieprz , trochę granulowanego czosnku
  • 1 jajko
  • 0 , 5 kg słoniny
  • ciasto pierogowe z pół kg mąki wystarczy

             Wykonanie ;

             Przepis przyjechał z Francji , gdzie pracowałam i bardzo polubiłam właśnie dania z kaczki . Tam można dostać taką gotową duszoną w tłuszczu kaczuszkę nawet w ćwiartkach – co ułatwia zadanie z pierogami . Mięso do pierogów jest siekane a skwareczki całe, ale zacznę od początku . Kaczkę wcześniej pieczemy , lub dusimy lub gotujemy . Ja miałam połówkę gotowanej z rosołu a 2 nogi pieczone . Mięso musi dobrze odchodzić od kości, obieramy ze skóry i siekamy . Można w malakserze . Na patelni wytopić słoninę pokrojoną w kostkę i przesmażyć w tym tłuszczu posiekane cebule z czosnkiem , solą i pieprzem . Połowę tych skwarek z tłuszczem włożyć do farszu i wymieszać  . Skwarki mają być wyczuwalne w pierogach – zobaczycie , że to niebo w gębie . Farsz ma być pikantny tzn. pieprzny i słony – dodać jajko już na końcu do chłodnego farszu . Ciasto na te pierogi zagniotłam z 1 jajkiem 1 szklanką dobrze ciepłego mleka , soli i 4 dużych łyżek oleju . Po odpoczęciu świetnie się wałkuje i lepi . Wyszło mi 40 pierogów naprawdę wspaniałych . Gotuję 2 , 5 minuty . Odcedzam na półmisek i polewam tłuszczem ze skwareczkami . Polecam spróbować . Czekam na Wasze komentarze jak smakują .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *