Gicz cielęca – ossobucco w sosie grzybowym
Składniki ;
- 4 plastry giczki na 2 osoby z apetytem
- masło klarowane – 2 – 3 łyżki
- 3 gałązki szczypioru – dymki
- 250 gram brązowych pieczarek
- przyprawy : sól , piment d’Espelette , Harrisa , Garam Masala , tymianek , curcuma
Wykonanie ;
Cielęcina jest idealna dla alergików , dzieci , młodzieży dorastającej czy staruszków , czyli dla każdego . Pyszna giczka cielęca , mięciutka ,która klei się do ust , a szpik cielęcy na grzance to poezja smaku . U nas wszyscy lubimy , dlatego często robię . Robi się naprawdę bardzo szybko . Giczkę obsmażanym na maśle dość szybko z obu stron . Przekładam do rondla . Na tej samej patelni obsmażanym pieczarki z dymką pokrojoną w kawałki . Dodaję do rondla i podlewam wodą . Przyprawiam z umiarem , zawsze można dodać przypraw na końcu . Cielecina jest pyszna z Harrisą , dlatego jest jej sporo w sosie . Duszę na małym ogniu pod przykryciem do miękkości około godzinkę . Podaję najczesciej z ryżem . Tutaj z cykorią karmelizowaną – przepis jest na blogu . Jeśli ktoś lubi można zagęścić sos mąką ziemniaczaną .