Nadziewany mostek cielęcy pieczony
Składniki ;
- 2 kg mostku cielęcego bez żeber
- 0,70 dkg mielonej cielęciny
- 0,20 dkg wątróbki cielęcej
- pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- 1 namoczona kajzerka
- sól,pieprz,czerwona słodka papryka ( najlepiej węgierska )
Wykonanie ;
Mostek cielęcy pozbawić żeberek . Posypać solą , pieprzem oraz papryką po wewnętrznej stronie i odłożyć . Kajzerkę namoczyć i odcisnąć . Do miski włożyć mielone mięso i dodać kajzerkę , jajka , posiekaną wątróbkę oraz posiekaną natkę pietruszki . Doprawić porządnie solą , pieprzem oraz słodką papryką . Ułożyć farsz na mięsie . Mięso z farszem zrolować i zawiązać nicią gastronomiczną lub użyć siatki do wędlin – są już do kupienia . Z wierzchu obsypać mięso grubo papryką słodką oraz solą i pieprzem . Piec około 1,5 godz. na 180 st.C. podlewając tylko wodą od czasu do czasu aby mięsko było soczyste . Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia . Przepyszne mięso tak na zimno jak i na gorąco .