Kotlety schabowe w płatkach kukurydzianych
Składniki;
- 4 kotlety schabowe
- 2 jajka M
- 4 garście płatków kukurydzianych
- 3 łyżki bułki tartej
- pół szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- szklanka mleka
Wykonanie ;
Kotlety rozbić przez folię spożywczą na cienkie plastry . Namoczyć w mleku z solą i pieprzem na 2 godziny w lodówce . Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym . Jajka rozbełtać na głębokim talerzu . Bułkę tartą wymieszać z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi . Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek . Kotlety maczać w jajkach z dwóch stron a nastepnie dość grubo w płatkach z bułką tartą . Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie ok. 2 minuty z każdej strony. Osączyć na papierowym ręczniku .