Kotlety schabowe w płatkach kukurydzianych

Kotlety schabowe w płatkach kukurydzianych

Składniki;

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 jajka M
  • 4 garście płatków kukurydzianych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • szklanka mleka

    Wykonanie  ;

Kotlety rozbić przez folię spożywczą na cienkie plastry  . Namoczyć w mleku z solą i pieprzem na 2 godziny w lodówce  . Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym  . Jajka rozbełtać na głębokim talerzu  . Bułkę tartą wymieszać z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi . Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek . Kotlety maczać w jajkach z dwóch stron a nastepnie dość grubo w płatkach z bułką tartą . Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie ok. 2 minuty z każdej strony.  Osączyć na papierowym ręczniku .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *