Cykoria karmelizowana po belgijsku z rodzynkami

Składniki;
- 0,5 kg cykorii
- 50 gram masła klarowanego
- 1 łyżka stołowa brązowego cukru
- rodzynki-garść
- natka do posypania
Wykonanie;
Cykorię oczyścić,pokroić wzdłuż i włożyć na patelnię na rozgrzane masło.Smażyć na dość wysokim ogniu,ciągle mieszając.Gdy cykoria się zeszkli,dodać cukier,nadal mieszając przez 5 minut.Po tym czasie-powinna się już karmelizować,można przykryć pokrywką,dodać rodzynki i poddusić około 10 minut .Odkryć,jeśli wytworzyła się woda to zwiększyć ogień i odparować ją.Cykoria jest dobra do jedzenia gdy jest lekko chrupka,niezbyt rozgotowana.Podajemy ją jako dodatek do ryb lub mięs typu jagnięcina lub cielęcina posypaną natką pietruszki.Jest to typowo belgijski dodatek ,bardzo ciekawy w smaku. Nie używamy tutaj ani soli ani pieprzu.Przyjemnie was zaskoczy smak tej jarzynki.