Estragon właściwości zdrowotne oraz zastosowanie
Przez Francuzów nazywany KRÓLEM PRZYPRAW !!! Uprawiany od wieków we Francji , Hiszpanii , Włoszech i Niemczech . Estragon jest wykorzystywany w kuchni jako przyprawa do bardzo wielu potraw . Nadaje tak charakterystycznego smaku , że należy uważać aby nie przedawkować . Jest wspaniały dla cukrzyków – zastępuje sól swoim smakiem i aromatem . Używamy go do wszelkiego drobiu , ryb , dziczyzny , cielęciny czy wieprzowiny . Do jajek faszerowanych oraz galaret . Dodajemy do sosów sałatek oraz dań wegetariańskich . Francuski kurczak a l`estragon nie ma sobie równych . Estragon jest wspaniały do aromatyzowania octu , oliwy jak również do kiszenia ogórków . Dodajemy estragonu do sosów zimnych np. tatarski , bearnaise , remoulade ,do omletów , owoców morza , sałatek jarzynowych , czy greckiej .
Właściwości lecznicze estragonu ;
Estragon znajduje zastosowanie lecznictwie przede wszystkim do poprawy procesów trawiennych . Wspomaga produkcję soków żołądkowych , jest dobry na wzdęcia i kolki , zwalcza brak apetytu , uzupełnia braki witaminy A i C . Dodaje się estragonu do mieszanek ziół , jako że sam ma dość słabe działanie . W niewielkim stopniu estragon jest moczopędny . Wykazuje działanie rozkurczające , antybakteryjne grzybiczobójcze oraz antyoksydantowe . W medycynie ludowej stosowano go na epilepsję , cukrzycę oraz migrenę . Estragon znajduje zastosowanie w kosmetyce . Jest dodawany do perfum i mydeł . Ocet z estragonu używany jest przy trądziku do przemywania – 1 łyżkę octu na szklankę wody . Używa się estragonu w walce z reumatyzmem . Ziele estragonu produkuje olejki eteryczne takie jak : estragol , felandren , jod , karoteny , eugenol i garbniki . Zawiera też flawonidy uszczelniające naczynia krwionośne , fitosterole obniżające cholesterol LDL oraz całkowity . Napar z estragonu z rumiankiem działa nieco wyciszająco i usypiająco . Można pić przed snem . W razie bólu zęba można przyłożyć doraznie estragonu- uśmierzy ból ponieważ eugenol jest naturalnym środkiem znieczuleniowym . Jest wykorzystywany w chorobach układu żółciowego , wspomaga pracę wątroby stymuluje produkcję żółci . Działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie dlatego stosuje się go przy przeziębieniu . Jest stosowany przy infekcjach grzybiczych doustnie oraz miejscowo . Aby zrobić ocet z estragonu wystarczy 1 spora gałązka estragonu na 0,5 l. octu jabłkowego potrzymać przez około 2 tygodnie .Po tym czasie zlać ocet do czystej butelki .