Jajka sadzone ze szparagami

   Składniki ;

  • 3 jajka
  • kilka szparagów zielonych
  • łyżka masła
  • sól , pieprz z młynka
  • szczypiorek

    Wykonanie ;

Szparagi ugotować w osolonej wodzie 12 minut .  Na patelni rozgrzać masło . Jajka wybić pojedyńczo najpierw do miseczki , potem przelać delikatnie na patelnię . Przykryć pokrywką . Gdy białka są prawie scięte posolić i posypać pieprzem z młynka oraz dodać szparagi . Jeszcze raz przykryć pokrywką na 2 minuty . Delikatnie zsunąć na talerz , posypać szczypiorkiem . Patelnia ma zasadnicze znaczenie , dlatego ja używam patelni żeliwnej do smażenia jajek . Należy ją dobrze rozgrzać przed przystąpieniem do smażenia – co nadaje lepszy smak .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *