Kołduny litewskie
Składniki na farsz ;
- 250 gram mielonej wołowiny od łopatki
- 250 gram baraniny mielonej od łopatki
- 3-4 ząbki czosnku drobniutko posiekane
- 2 czubate łyżki majeranku
- 1 łyżka siekanej natki
- 1 cebula utarta na tarce
- vegeta , pieprz do smaku
- pół szklanki bulionu warzywnego
Składniki na ciasto ;
- 600 gram mąki pszennej
- 3 jajka M
- pół szklanki letniej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Dodatkowo ;
- szklaneczka typu setka
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki wegety
Wykonanie ;
Składniki na farsz połączyć ,bardzo dobrze wyrobić . Vegetę dodawać umiarkowanie , ponieważ sól w niej zawarta w połączeniu z cebulą mogą podnieść smak soli , czego nie chcemy . Odstawić do lodówki . Zagniatamy ciasto . Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową . W mące zrobić wgłębienie , wbić jajka , dodać sól i wodę . Zagnieść ciasto . Pod koniec zagniatania dodać oliwkę . Wyrobić ciasto na jednolitą masę . Wałkować cienkie placki . Wykrawać krążki szklaneczką „setką” . Malutką łyżeczką nakładać farsz . Bardzo dokładnie zlepiać każdy pierożek , formować uszka . W dużym płaskim garnku zagotować wodę z 3 łyżkami vegety i 3 łyżkami oleju . Wrzucać kołduny na wrzątek , gotować 5 minut od wypłynięcia . Zdejmować na talerze . Najlepiej podawać w rosole wołowym . Po nadgryzieniu najpierw wypływa z nich przepyszny rosołek a potem już reszta tej przepysznej potrawy to poezja smaku dosłownie .
O. Mniam <3
Dokładnie mniam jak mówisz 😉