Kołduny litewskie

Kołduny litewskie

  • Składniki na farsz ;

  • 250 gram mielonej wołowiny od łopatki
  • 250 gram baraniny mielonej od łopatki
  • 3-4 ząbki czosnku drobniutko posiekane
  • 2 czubate łyżki majeranku
  • 1 łyżka siekanej natki
  • 1 cebula utarta na tarce
  • vegeta , pieprz do smaku
  • pół szklanki bulionu warzywnego

    Składniki na ciasto ;

  • 600 gram mąki pszennej
  • 3 jajka M
  • pół szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

    Dodatkowo ;

  • szklaneczka typu setka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wegety

    Wykonanie ;

Składniki na farsz połączyć ,bardzo dobrze wyrobić . Vegetę dodawać umiarkowanie , ponieważ sól w niej zawarta w połączeniu z cebulą mogą podnieść smak soli , czego nie chcemy . Odstawić do lodówki . Zagniatamy ciasto . Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową . W mące zrobić wgłębienie , wbić jajka , dodać sól i wodę . Zagnieść ciasto . Pod koniec zagniatania dodać oliwkę . Wyrobić ciasto na jednolitą masę . Wałkować cienkie placki . Wykrawać krążki szklaneczką „setką” . Malutką łyżeczką nakładać farsz . Bardzo dokładnie zlepiać każdy pierożek , formować uszka . W dużym płaskim garnku zagotować wodę z 3 łyżkami vegety i 3 łyżkami oleju . Wrzucać kołduny na wrzątek , gotować 5 minut od wypłynięcia . Zdejmować na talerze . Najlepiej podawać w rosole wołowym . Po nadgryzieniu najpierw wypływa z nich przepyszny rosołek a potem już reszta tej przepysznej potrawy to poezja smaku dosłownie .



2 thoughts on “Kołduny litewskie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *