Placki ziemniaczane fit bardzo chrupiące
Składniki;
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula mała
- 1 jajko L
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- sól,pieprz,1 łyżka oleju
Wykonanie;
Ziemniaki obrać,umyć i osuszyć.Utrzeć na tarce o drobnych oczkach wraz z cebulką. Ja mam robota elektrycznego,który uciera,więc szybciej mam już utartą masę,którą należy odcisnąć z nadmiaru wody.Dodać sól,pieprz do smaku oraz jajko i mąkę.Dobrze wymieszać, a na koniec dodać 1 łyżkę oleju do ciasta.Rozgrzać dobrze patelnię beztłuszczową,lub żeliwną i smażyć placuszki na złoty kolor. Tak zrobione placki są chrupiące i niskokaloryczne. Ja podałam z 1 łyżką kwaśnej śmietany .
W ten sam sposób możecie wykonać placki z cukini lub pół na pół z ziemniakami-gwarantuję,że są pyszne.