Schab Bawole oko
Składniki ;
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 15 dkg suszonych śliwek bez pestek
- główka czosnku o dużych ząbkach
- majeranek
- sól i pieprz
- kawałek schabu dłuższy trochę od polędwiczki
- 2 łyżki oleju
Wykonanie ;
Polędwiczkę rozciąć po długości nie do końca , aby utworzył się płat . Czosnek obrać . Układać ścisło suszone śliwki i czosnek na polędwiczce . Zwinąć w rulon ,obsypać majerankiem i pieprzem – nie solimy . Zawinąć w folię i zamrozić na płasko . Po zamrożeniu odwinąć z folii . W schabie wyciąć spory otwór i wepchnąć zamrożoną polędwiczkę do środka . To nie jest łatwe , ale wykonalne . Posolić , popieprzyć i posypać majerankiem z wierzchu . Piec przez pierwsze pół godziny na 180 st.C. w odkrytej brytfannie tylko podlewając szklanką wody . Po tym czasie uzupełnić wodę i przykryć brytfankę . Zwiększyć temperaturę do 200st.C. i piec godzinę . Następnie odkryć posmarować olejem z wierzchu , zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec na termoobiegu około 40 minut . Wspaniały soczysty i niebanalny schab bawole oko .
Dziś wpycham polędwiczkę 🙂