Śledzie w occie
Składniki ;
- 3 duże całe śledzie – tutaj 1 kg
- 1 duża cebula
- 7 ziarenek ziela angielskiego , 3 listki laurowe , 1 duża łyżka cukru
- 1 szklanka octu na 3 szklanki wody – tutaj ocet jabłkowy
- tłuszcz do usmażenia śledzi
- mąka do obtoczenia ryb
Wykonanie ;
Jeden z najprostszych przepisów na śledzie . Takiego śledzia podaję zawsze z ziemniakami gotowanymi w łupinie i okraszonymi masłem . Dzisiaj jeszcze dodałam sos pomidorowy z żurawiną i cynamonem , oraz posypałam płatkami prażonego czosnku z suszonym szczypiorkiem więc jest to danie De -lux .
Śledzie mogą być z beczki , chociaż najlepsze są świeże . Obtoczyć lekko w mące i obsmażyć szybko na oleju czy innym tłuszczu . Osączyć na ręczniku papierowym . W szerokim rondlu zagotować ocet z wodą , cebulą grubo krojoną i cukrem oraz z przyprawami – można dać też trochę pieprzu z młynka na koniec . Do wrzątku włożyć ryby i przykryć . Odstawić do przestygnięcia , następnie włożyć do lodówki . Można też usmażonego śledzia włożyć do słoika , zalać i zakręcić a następnie odwrócić do góry dnem do zassania słoika – wtedy można dłużej przechowywać , jednak też w lodówce . Śledzie są bogatym źródłem witamin A , D i E , które mają działanie przeciwmiażdżycowe . Dlatego są polecane dla osób z chorobami krążenia oraz te dbające o linię , ponieważ w 100 gramach śledzia jest tylko do 220 kcal .