Wieprzowina a la wołowina po chińsku

Wieprzowina a la wołowina po chińsku

    • Składniki do mięsa ;

    • 0,5 kg wieprzowiny na gulasz od łopatki
    • po 1 papryce z każdego koloru
    • 2 eszalotki
    • 1 marchewka
    • 2 -3 ząbki czosnku
    •  pieprz z młynka
    • 100 ml.sosu sojowego
    • 2 łyżki oleju sezamowego oraz 2 łyżki oliwki z oliwek
    • 1 łyżka cukru trzcinowego
    • 2 łyżki rodzynek
    • 1 torebka ryżu jaśminowego

 


        Składniki na surówkę ;

  •   2 ogórki słodko-kwaśne pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki opłukanej czerwonej fasoli z puszki
  • 1 eszalotka pokrojona w kostkę
  • szczypior do posypania
  • sos vinegret

Wykonanie ;

Najlepiej dzień wcześniej pokroić mięso w cienkie paski i zalać sosem sojowym oraz odstawić do lodówki do jutra . Następnego dnia mięso odcedzić na sitku do innego naczynia i zachować marynatę . W woku rozgrzać olej sezamowy z oliwką z oliwek , przesmażyć eszalotki pokrojone w piórka dodając pod koniec czosnek również pokrojony i cukier. Gdy wszystko lekko się karmelizuje dodać mięso oraz  pieprz . Dobrze zrumienić . Pod koniec dodać 3 papryki pokrojone w paski .Sprawdzić smak . W razie potrzeby dodać pieprzu i sosu sojowego , który nam został z marynaty. Dusić około 15 minut , ciągle mieszając . Ryż ugotować jak na opakowaniu . Dodać do niego uprzednio namoczone rodzynki i wymieszać . Składniki surówki połączyć ze sobą , zalać sosem vinegret .Podawać potrawę z ryżem z rodzynkami oraz surówką z ogórka słodko-kwaśnego i czerwonej fasoli . Takie danie można podawać w towarzystwie piwa malinowego lub wiśniowego .




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *