Wieprzowina a la wołowina po chińsku
Składniki do mięsa ;
- 0,5 kg wieprzowiny na gulasz od łopatki
- po 1 papryce z każdego koloru
- 2 eszalotki
- 1 marchewka
- 2 -3 ząbki czosnku
- pieprz z młynka
- 100 ml.sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego oraz 2 łyżki oliwki z oliwek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki rodzynek
- 1 torebka ryżu jaśminowego
Składniki na surówkę ;
- 2 ogórki słodko-kwaśne pokrojone w plasterki
- 2 łyżki opłukanej czerwonej fasoli z puszki
- 1 eszalotka pokrojona w kostkę
- szczypior do posypania
- sos vinegret
Wykonanie ;
Najlepiej dzień wcześniej pokroić mięso w cienkie paski i zalać sosem sojowym oraz odstawić do lodówki do jutra . Następnego dnia mięso odcedzić na sitku do innego naczynia i zachować marynatę . W woku rozgrzać olej sezamowy z oliwką z oliwek , przesmażyć eszalotki pokrojone w piórka dodając pod koniec czosnek również pokrojony i cukier. Gdy wszystko lekko się karmelizuje dodać mięso oraz pieprz . Dobrze zrumienić . Pod koniec dodać 3 papryki pokrojone w paski .Sprawdzić smak . W razie potrzeby dodać pieprzu i sosu sojowego , który nam został z marynaty. Dusić około 15 minut , ciągle mieszając . Ryż ugotować jak na opakowaniu . Dodać do niego uprzednio namoczone rodzynki i wymieszać . Składniki surówki połączyć ze sobą , zalać sosem vinegret .Podawać potrawę z ryżem z rodzynkami oraz surówką z ogórka słodko-kwaśnego i czerwonej fasoli . Takie danie można podawać w towarzystwie piwa malinowego lub wiśniowego .