Sola pieczona w smietanie z pomidorami i mamutem

Sola pieczona w smietanie z pomidorami i mamutem

     Skladniki do ryby na 2 osoby ;

  • 4 filety z soli
  • 4 pomidory bez skorki
  • garsc ugotowanego mamuta al’dente
  • ziola do ryb-tutaj dalam ziola do malzy
  • 1 lyzka posiekanego czosnku
  • 250 ml.ssmietany 18%
  • sol , pieprz kolorowy z mlynka
  • 3 lyzki oliwki pikantnej
  • 150 gram koziego sera

     Skladniki na makaron ;

  • 200 gram ugotowanego spaghetti al’dente
  • 1,5 papryki czerwonej
  • garsc ugotowanego mamuta al’dente
  • 150 gram ostrego koziego sera
  • 2 lyzki pikantnej oliwki
  • 100 ml.smietany

    Wykonanie ;

Filety z soli zrolowac , pomidory sparzyc wrzatkiem i obrac ze skorki , mamuta obgotowac . Do naczynia zaroodpornego ukladamy rybe , pomidory w cwiartki i mamuta pokrojonego na kawalki . Posypac ziolami do ryby , ja uzylam ziol do malzy . Zalac szklanka smietany oraz dobrze posolic i popieprzyc kolorowym pieprzem . Na wierzchu ukladam kozi ser , moze to byc tez parmezan , jednak smak bedzie zupelnie inny . Zapiekam na 220 st.C. przez 40 minut na turboobiegu . Jako dodatek zrobilam makaron spaghetti z poszatkowana czerwona papryka oraz pokrojonym w kostke mamutem . Dno naczynia posmarowalam pikantna oliwka , ulozylam makaron wymieszany z papryka i mamutem . Gdzieniegdzie rzucilam kozi ser i zapieklam 20 minut na 220 st.C. na turboobiegu. Wybralam biale wino z 2003 r. do tego dania .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *