Sola pieczona w smietanie z pomidorami i mamutem
Skladniki do ryby na 2 osoby ;
- 4 filety z soli
- 4 pomidory bez skorki
- garsc ugotowanego mamuta al’dente
- ziola do ryb-tutaj dalam ziola do malzy
- 1 lyzka posiekanego czosnku
- 250 ml.ssmietany 18%
- sol , pieprz kolorowy z mlynka
- 3 lyzki oliwki pikantnej
- 150 gram koziego sera
Skladniki na makaron ;
- 200 gram ugotowanego spaghetti al’dente
- 1,5 papryki czerwonej
- garsc ugotowanego mamuta al’dente
- 150 gram ostrego koziego sera
- 2 lyzki pikantnej oliwki
- 100 ml.smietany
Wykonanie ;
Filety z soli zrolowac , pomidory sparzyc wrzatkiem i obrac ze skorki , mamuta obgotowac . Do naczynia zaroodpornego ukladamy rybe , pomidory w cwiartki i mamuta pokrojonego na kawalki . Posypac ziolami do ryby , ja uzylam ziol do malzy . Zalac szklanka smietany oraz dobrze posolic i popieprzyc kolorowym pieprzem . Na wierzchu ukladam kozi ser , moze to byc tez parmezan , jednak smak bedzie zupelnie inny . Zapiekam na 220 st.C. przez 40 minut na turboobiegu . Jako dodatek zrobilam makaron spaghetti z poszatkowana czerwona papryka oraz pokrojonym w kostke mamutem . Dno naczynia posmarowalam pikantna oliwka , ulozylam makaron wymieszany z papryka i mamutem . Gdzieniegdzie rzucilam kozi ser i zapieklam 20 minut na 220 st.C. na turboobiegu. Wybralam biale wino z 2003 r. do tego dania .