Małże na białym winie z frytkami po belgijsku
Składniki na małże ;
- 2 kg małży – najlepiej holenderskich
- 2 szklanki białego wina wytrawnego
- 2 gałęzie selera naciowego
- 1 duża cebula
- kawałek pora – biała część
- 2 marchewki
- pieprz , sól do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża łyżka masła – solonego najlepiej
- przyprawa do małży lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie ;
Małże dobrze wyszorować , zmieniając wodę kilka razy . Jarzyny i cebulę posiekać drobno i wraz z ząbkami czosnku wrzucić do dużego garnka . Dodać masło i zalać 1 litrem wody . Popieprzyć dobrze ale nie za dużo soli , zawsze można dosolic a trzeba pamiętać , że małże sa same w sobie słone . Dodać przyprawę do małży , jeśli nie macie to trochę ziół prowansalskich doda smaku waszym malżom . Pogotować 10 – 15 minut ten wywar . Wrzucić małże i wlać wino , na dużym gazie pod przykryciem zagotować . Odkryć i najlepiej łyżką cedzakową dobrze wymieszać małże do dna . Gdy wszystkie się otworzą – są już dobre do jedzenia i można zakręcić gaz . Wybierajcie zawsze duże małże Jumbo , sa smaczniejsze . Podaje sie zawsze z frytkami . Frytki robię po belgijsku czyli sama kroję ziemniaki i smażę dwa razy w różnych temperaturach . Przepis na blogu . Do małży zawsze podaję takie samo wino , którego użyłam do gotowania . Taka ciekawostka ; otóż małże jadamy tylko w miesiącach , które mają R w swojej nazwie ale w jezyku francuskim . Właściwie nie jada się ich w maju i czerwcu , ale wyjątkowo w lipcu i sierpniu , a poza tym we wszystkie pozostałe miesiące . Życzę pysznej degustacji . Przepisy na inne podanie małży już wkrótce .