Giczka cielęca-Ossobucco

Giczka cielęca-Ossobucco

       Składniki ;

  • 1,5 kg giczy cielęcej w plastrach 10 cm.
  • 2 puszki pomidorów obranych ze skóry
  • 1 duża cebula
  • 1 butelka białego wina
  • 2 listki laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy harrisa
  • 0.5 szklanki śmietany kremówki
  • 0.5 szklanki oliwy z oliwek do obsmażania
  • 1 jajko i mąka do panierowania

    Wykonanie ;

Plastry giczki cielęcej należy obtoczyć w rozbełtanym jajku a następnie w mące . Do dużego rondla wlać i rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć mięso z każdej strony . Następnie dodać wino , pomidory z puszki oraz sól , pieprz i listki laurowe z obranymi ząbkami czosnku . Pod koniec duszenia – tak około godziny licząc – dodać sok z cytryny , przyprawę harrisa i wrzucić skórkę z wyciśnietej cytryny do garnka . Poddusić jeszcze okolo 15 minut . Należy mieszać dość często aby sie nie przypaliło . Wyjąć mięso na półmisek . Sos przecedzić i przetrzeć przez sito , wtedy ma wygląd kremowy i aksamitny . Dodać śmietany i podgrzać . Zalać mięso i podawać z ryżem jak również z makaronem tagliatelle . Do tego dania podajemy białe schłodzone wino . Na to danie należy wybrać duże giczki , smakują wiele lepiej niz z młodych cieląt .

 




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *