Giczka cielęca-Ossobucco
Składniki ;
- 1,5 kg giczy cielęcej w plastrach 10 cm.
- 2 puszki pomidorów obranych ze skóry
- 1 duża cebula
- 1 butelka białego wina
- 2 listki laurowe
- 3 ząbki czosnku
- pół cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy harrisa
- 0.5 szklanki śmietany kremówki
- 0.5 szklanki oliwy z oliwek do obsmażania
- 1 jajko i mąka do panierowania
Wykonanie ;
Plastry giczki cielęcej należy obtoczyć w rozbełtanym jajku a następnie w mące . Do dużego rondla wlać i rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć mięso z każdej strony . Następnie dodać wino , pomidory z puszki oraz sól , pieprz i listki laurowe z obranymi ząbkami czosnku . Pod koniec duszenia – tak około godziny licząc – dodać sok z cytryny , przyprawę harrisa i wrzucić skórkę z wyciśnietej cytryny do garnka . Poddusić jeszcze okolo 15 minut . Należy mieszać dość często aby sie nie przypaliło . Wyjąć mięso na półmisek . Sos przecedzić i przetrzeć przez sito , wtedy ma wygląd kremowy i aksamitny . Dodać śmietany i podgrzać . Zalać mięso i podawać z ryżem jak również z makaronem tagliatelle . Do tego dania podajemy białe schłodzone wino . Na to danie należy wybrać duże giczki , smakują wiele lepiej niz z młodych cieląt .