Pory w szynce pod pierzynką z sera
Składniki ;
- 3 pory
- 3 plastry szynki
- sos beszamel z maggi i gałką muszkatołową
- natka i szczypiorek
- 100 gram sera żółtego utartego
- sól i pieprz
Wykonanie ;
Pory obgotować w osolonej wodzie do momentu aż czubek noża wchodzi w środek dość łatwo – jakies 10 – 12 minut . Przygotować sos beszamel z dodatkiem maggi i gałki muszkatołowej ( przepis na sos jest na blogu ) . Zawijać jeszcze ciepłe pory w szynkę , ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać gęstym beszamelem . Posypać posiekaną natką pietruszki i grubo serem . Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 st.C. i piec około 30 minut na turboobiegu . Musi być złocisty wierzch . Przed podaniem posypać szczypiorkiem . Można podać z ziemniakiem z wody , ale to nie jest konieczne . Trzeba liczyć 2 sztuki na osobę jeśli ktoś lubi dobrze zjeść . Są pyszne i szybko znikają . Pory zawierają bardzo dużo cennych mikroelementow i powinniśmy je jes5c nie tylko w rosole .