Ciasto Kantyczka
Składniki ;
Paczka okrągłych biszkoptów
8 jajek rozmiar L
2,5 szklanki mąki1,5 kostki masła
2 szklanki cukru ( u mnie brązowy )
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3/4 szklanki maku
pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
pół słoika powideł śliwkowych
1 łyżeczka czystej wanilii z madagaskaru
Polewa ;
Po 2 łyżki : masła , kakao , cukru i śmietany 18%
Wiórki kokosowe lub tłuczone orzechy do posypania
Wykonanie ;
Naszykować 3 miseczki . Oddzielić białka od żółtek , mąkę przesiać . Pierwsze ciasto ; Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i ciągle ucierając dodawać po jednym żółtka . Dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wanilią . Miksujemy jeszcze 2 – 3 minuty . Na samym końcu delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami . Masę dzielimy na 3 równe części . Do 1 dajemy mak , do 2 kakao a do 3 dodajemy 2 łyżki mąki pszennej . Dużą tortownicę wysmarować masłem i wylać na dno ciasto makowe . Na to ciasto układamy delikatnie biszkopty i smarujemy powidłami śliwkowymi . Następnie wykładamy ciasto kakaowe , a na to biszkopty i tym razem smarujemy dżemem porzeczkowym . Na samą górę wykładamy ciasto jasne . Rozgrzać piekarnik na 180* C. z turboobiegiem i piec ciasto 40 – 45 minut . Ostudzić . W rondelku rozpuściś wszystkie składniki polewy , wystudzić i taką stygnącą polać nasze ciasto . Posypać wiórkami kokosowymi lub tłuczonymi orzechami – według gustu i smaku . To ciasto zawsze inaczej wychodzi i inaczej smakuje – w zależności jakiego dżemu użyjecie . Jeśli chcecie bardziej jasne ciasto to śmiało możecie zrobić tylko z dżemem pomarańczowym lub brzoskwiniowym – gwarantuję , że jest mega pyszne też . Ciasto to jest dość wilgotne i łączy w sobie wiele smaków . Polecam bardzo serdecznie i piszcie mi jak wam smakowało .