Dorada z piekarnika z rozmarynem
Składniki ;
- 2 dorady świeże – lub 2 małe dorsze
- kilka gałązek rozmarynu , może być suszony
- 4 ziemniaki
- 2 duże pomidory
- 1 duża cebula
- sól ziołowa , pieprz z młynka
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 cytryna
Wykonanie ;
Danie jednogarnkowe z piekarnika bez stania przy kuchence – chyba kazdy lubi ?! Mam tutaj dla Was świetny przepis na rybę – doradę . Ta rybka przypomina w smaku solę , jest biała bez ości . Jeśli takiej nie spotkacie akurat to możecie użyć dorsza . Ryby umyć , osuszyć . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i skropić lekko oliwką z oliwek , ułożyć ryby i pokrojone w talarki ziemniaki , pomidory oraz dość grubo cebulę . Do środka ryby też włożyć piórka cebuli , półplasterki cytryny oraz pomidora i wszystko skropić octem balsamicznym oraz oliwką oraz posypać solą ziołową i pieprzem . Obłożyć gałązkami rozmarynu . Piec w temperaturze 190 st. C. przez 20 – 25 minut na turboobiegu . Podawać z sałatą , majonezem i białym schłodzonym winem , jeśli lubicie oczywiscie . Piszcie mi wasze wrażenia w komentarzach – z góry dziękuję .