Kotlety w waflu

Kotlety w waflu

     Składniki ;

  • 4 wafle suche kwadratowe
  • 400 gram mięsa mielonego
  • natka pietruszki , sól , pieprz
  • 400 gram pieczarek uduszonych z cebulką na własny smak – suchych
  • 1 czerwona i 1 zielona papryka
  • słoik ogórków słodko – kwaśnych w plastrach
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 jajka do panierowania
  • olej do smażenia , woda do spryskiwania

       Wykonanie ;

U cioci na imieninach…..są rozmowy na różne tematy . Bardzo mi się spodobał pomysł koleżani więc od pomysłu do wykonania i oto proszę są kotleciki w waflach . Mięso mielone doprawiam solą pieprzem oraz dodaję grubo posiekaną natkę pietruszki – bez jajka . Najlepiej dzień wcześniej udusić pieczarki z cebulą – np. na maśle z oliwką i pozwolić im odparować , żeby były dość suche .Papryki kroję w paski , a ogórki są już pokrojone , więc je odcedzam lekko na sitku . Wymyśliłam ,że jeśli spryskamy lekko wafel wodą to szybciej i łatwiej się zwinie i tak też zrobiłam . Można czekać aż namięknie , ale to strata czasu . Układamy farsze jak nam się podoba kolejność , aby były jeden obok drugiego . Zawijamy aby farsze układały się jakby jeden na drugim . Rozcinamy na porcje . Z 1 wafla zrobiłam 4 kotleciki . Panierujemy w jajku , bułce i smażymy na złoty kolor . Można zrobić na zapas i zamrozić w panierce przed smażeniem , jednak nie wiem jak smakują potem . Ja podałam z kopytkami i pieczarkami , które zostały a do tego sałatki różne . Jest to super alternatywa do mielonych . Właściwie możecie zrobić takie wafle bez mięsa , lub z farszem na pierogi ruskie itp. itd. To jest samograj , który zawsze zachwyci wszystkich domowników oraz gości .

 

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *