Bułka drożdżowa z pestkami dyni

Bułka drożdżowa z pestkami dyni

       Składniki ;

  • 400 gram mąki pszennej
  • 100 gram mąki żytniej
  • 350 ml. ciepłego mleka
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 jajko L
  • 2 spore łyżki masła – rozpuszczonego
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • garść pestek dyni

    Wykonanie ;

Fajna bułka , taka do zjedzenia z masłem i popicia mlekiem , nic więcej nie potrzeba . Do miski przesiać obie mąki . Dodać sól i kurkumę i wymieszać . W miseczce obok pokruszyć drożdże , zalać połową mleka i dodać cukier oraz łyżkę mąki aby zrobił się rozczyn . Gdy już podrośnie dodać do miski z mąką wraz z pozostałymi składnikami i dobrze zagnieść ciasto . Przykryć ściereczką do wyrośnięcia na kwadrans , przerobić i jeszcze raz pozwolić wyrosnąć . Rozgrzać piekarnik na 180 stopni bez turboobiegu . Po tym czasie uformować kulę i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wilgotną ręką uformować wierzch . Piec 1 godzinę . Bułka jest długo świeża , jednak ma jedną wadę – szybko znika . Smacznego kochani .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *