Paella
Składniki ;
- ryż arborio 300 gram
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 -3 szklanki bulionu z szafranem
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka curry
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 2 pomidory
- 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona papryka
- 3/4 szklanki groszku
- mieszanka owoców morza ; małże , ośmiorniczki , krewetki gambas , kalmary 0,5 kg
- 4 skrzydełka z kurczaka
- sól i pieprz z młynka
- oliwa z oliwek
- sok z połowy cytryny
Wykonanie ;
Paella potrawa z Walencji – można przygotować na różne sposoby . Wlać 3 łyżki oliwy z oliwek do rondla , wsypać ryż i często mieszając zeszklić . Dodać wino i połowę bulionu i dusić pod przykryciem 5 minut . Dodać przyprawy . Pomidora i paprykę pokroić w kosteczkę , dodać do rondla wraz z posiekanym czosnkiem . Owoce morza jeśli są świeże to dodajemy na okolo 10 minut przed końcem duszenia . Jeśli są mrożone – wrzucić do wrzątku w oddzielnym garnku na 4 – 5 minut i odcedzić na sitku . Skrzydełka podgotować wczesniej 15 minut w bulionie . Wszystko dodać do ryżu , podlewać bulionem w miarę duszenia . Ryż ma być półtwardy na koniec duszenia , ponieważ w czasie stygnięcia absorbuje jeszcze płyn . Groszek ugotowalam oddzielnie i dodałam w ostatniej chwili . Skropić sokiem z cytryny i podawać od razu .