Paella

Paella

      Składniki ;

  • ryż arborio 300 gram
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 -3 szklanki bulionu z szafranem
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 ząbki  posiekanego czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 3/4 szklanki groszku
  • mieszanka owoców morza ; małże , ośmiorniczki , krewetki gambas , kalmary 0,5 kg
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • sól i pieprz z młynka
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny

       Wykonanie ;

Paella potrawa z Walencji – można przygotować na różne sposoby . Wlać 3 łyżki oliwy z oliwek do rondla , wsypać ryż i często mieszając zeszklić . Dodać wino i połowę bulionu i dusić pod przykryciem 5 minut . Dodać przyprawy  . Pomidora i paprykę pokroić w kosteczkę ,  dodać do rondla wraz z posiekanym czosnkiem . Owoce morza jeśli są świeże to dodajemy na okolo 10 minut przed końcem duszenia . Jeśli są mrożone – wrzucić do wrzątku w oddzielnym garnku na 4 – 5 minut i odcedzić na sitku . Skrzydełka podgotować wczesniej 15 minut w bulionie . Wszystko dodać do ryżu , podlewać bulionem w miarę duszenia . Ryż ma być półtwardy na koniec duszenia , ponieważ w czasie stygnięcia absorbuje jeszcze płyn . Groszek ugotowalam oddzielnie i dodałam w ostatniej chwili . Skropić sokiem z cytryny i podawać od razu .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *