Pieczeń Rzymska po szwajcarsku

Pieczeń Rzymska po szwajcarsku

      Składniki ;

  • 3/4 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1/4 kg mięsa mielonego z wołowiny
  • 0,5 kg małych pieczarek
  • 1 mała posiekana cebulka
  • 2 ząbki czosnku przecisniete przez praskę
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki utartego na grubych oczkach sera gruyer lub parmezanu
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • 4 łyżki masła
  • 3/4 szklanki śmietany
  • sól i pieprz z młynka oraz trochę ziół prowansalskich i majeranku

    Wykonanie ;

Taka pieczeń jest godna każdego stołu , czy to na święta czy w inny dzień . Zawsze pobudzi kubki smakowe biesiadników . Można ją podawać z czym się chce . Tutaj jest ziemniak w mundurku z wody , ale z dużymi frytkami to już będzie po królewsku . Żeby urozmaicić można też do środka włożyć podłużny blok sera gruyer . Tak robią Szwajcarzy . Mięso najlepiej samemu mielić , żeby nie było zbyt drobno zmielone , ale to nie obowiązek . Do miski wkładamy mięso i wszystkie składniki oprócz pieczarek , śmietany i masła  . Ja utarłam 4 pieczarki na grubych oczkach i dodałam do mięsa . Masę mięsną bardzo dobrze wyrobić . Uformować pieczeń wg . własnej foremki . Na wierzchu posmarować trochę oliwką i obłożyć plastrami pieczarek . Dodać 2 łyżki masła , podlać troszkę wody i wstawić do piekarnika na godzinkę na 200 st. C. na turboobiegu .  Podczas pieczenia podlewać wytwarzającym się sosem .  Pozostałe pieczarki pokrojone w ćwiartki  obsmażyć szybko na pozostałym maśle , posypać natką i dodać śmietanę . Sos ma być dość gęsty i dość pieprzny . Upieczoną pieczeń podawać z sosem pieczarkowym w akompaniamencie białego wina półwytrawnego np . Pinot Gris . Smacznego kochani .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *