Ragout Jagnięce z woka
Składniki ;
- 1,5 kg różnych kawałków jagnięciny , najlepiej od łopatki ,giczka i karczek
- 2 – 3 marchwie
- 3 – 4 rzodkwie duże
- 10 – 12 zabkow czosnku
- 3 – 4 szalotki duże
- szczypior , kilka pieczarek ,papryka czerwona , kilka małych ziemniaków
- 3 – 4 łyżki oliwy
- sól , pieprz , tymianek
- pół szklanki bulionu z jarzyn
Wykonanie ;
Ragout z jagnięciny jest wspaniałym daniem konwiwialnym , żeby spędzić miłe chwile z bliskimi wokół stołu , a przy okazji nie spędzić czasu w kuchni . Idealnym rozwiązaniem jest sporej wielkości wok . Zaczynamy naszą przygodę od dobrze wybranego mięsa i jarzyn . Jarzyny obieramy i dzielimy na duże kawałki – to ważne . Czosnek obieramy i wrzucimy ząbki w całości . Na początek rozgrzać olej w woku i na dużym ogniu obsmażyć te duże kawałki mięsa na rumiano . Odłożyć , obsmażyć pieczarki z szalotkę i pozostałe jarzyny , dodać mięso , wymieszać . Teraz dodać przyprawy i czosnek – jeśli macie orientalną przyprawę też można dodać , podlać bulionem i przykryć . Zmniejszyć ogień i dusić przez pół godziny co najmniej , gdy mięso jest już miękkawe ja dodaję ziemniaczki w mundurkach . Wybieram małe i duszę wszystko jeszcze pół godziny . Po tym czasie sprawdzamy – mięso ma być bardzo miękkie . Czas duszenia zależy od jakości mięsa . Taka potrawa jest podzielna , ale bardzo szybko znika .