Galaretka z winogron
Składniki ;
- 2 kg ciemnych winogron BIO
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 Lyżeczki mielonego kardamonu
- żelfix lub pektyny naturalne
Wykonanie ;
Od nadmiaru też czasem głowa boli , a nie wszyscy mają warunki i ochotę robić wino z winogron i tutaj właśnie polecam zrobić galaretkę z winogron z działki . Bardzo szybko się robi , a efekt dobry i można wykorzystać na wiele sposobów . Ja daję bardzo mało cukru , ponieważ moje winogrona są bardzo słodkie . Winogrona obieram z gałązek do garnka z grubszym dnem i rozgniatam ubijakiem do ziemniaków . Dodaję cukier i gotuję około pół godzinki – 45 minut na średnim ogniu bez przykrycia , żeby się zredukowały . Po tym czasie przececam przez sitko do innego garnka i przecieram porządnie aż zostaną same pestki i skórki na sitku . Powstały sok z miąszem zagotowuję i dodaję tyle pektyn lub żelfixu ile jest napisane na opakowaniu od producenta i jeszcze gotuję 2 minuty . Gorące wlewam do słoiczków , zakręcam i odstawiam do góry dnem do jutra . Nie wekuję , ale trzymam w chłodnym pomieszczeniu . W taki sposób zapas witamin mamy pod ręką na zimowe dni .