Ciasteczka Speculoos czyli Świetego Mikołaja

Ciasteczka Speculoos czyli Świetego Mikołaja

     Składniki ;

  • 200 gram utartych kasztanów jadalnych
  • 200 gram mąki , 3 rodzaje po równo – pszennej , lnianej i gryczanej
  • 150 gram cukru brązowego cassonade
  • 150 gram zimnego masła
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • pół paczki płatków migdałowych i kilka migdałów do ozdoby
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatolowej
  • 4 łyżki mleka
  • szczypta soli oraz rozbełtane jajko

    Wykonanie ;

Szybciutko podrzucam wam przepis na te fantastyczne ciasteczka Świętego Mikolaja , żebyście zdążyli nimi poczęstować jak do Was wpadnie na Mikołajki czy na Święta . Przepis pochodzi od Pani ambasadorowej z Belgii , z którą bardzo sie lubiłyśmy . Ciasteczka rozpływają się w ustach doslownie . Są bardzo cynamonowe , kto lubi ten może śmiało dodać ciut więcej cynamonu . Cukier ma znaczenie , dlatego nie zamieniajcie go na biały . Kasztany kupicie w puszce obrane , jak nie to ugotować dzień wcześniej przez 20 minut w osolonej wodzie , ostudzić , obrać i utrzeć na tarce – ja używam tarki do sera-do sporej miski . Dodać pozostałe składniki , odłożyć połowę płatków migdałowych do ozdoby a masło pokroić na drobniejsze kawałki . Można zrobić tylko z mąką pszenną , ja dałam akurat takie jakie miałam w domu . Szybko zagnieść ciasto , jak się klei do rąk , podsypać trochę mąki . Zwinąć w rulon , zawinąć w folię i zostawić na godzinę w zamrażalniku lub na całą noc w lodówce . Po wyjęciu pokroić w krążki grubości palca . W międzyczasie rozgrzać piekarnik na 210 st. C. z turboobiegiem . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Ciasteczka lekko posmarować rozbeltanym jajkiem , dekorować płatkami lub całymi migdałami . Piec 20 minut . Są bardzo kruche . Przechowywac w metalowym pudelku nawet tydzień , ale gwarantuję ,że znikają bardzo szybko . Z tego przepisu wyszło mi 18 sztuk .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *