tort czekoladowo – truflowy z wiśniami

tort czekoladowo – truflowy z wiśniami

       Składniki na blaty biszkoptowe ;

  • 8 jajek L
  • 200 gram mąki
  • 200 gram cukru
  • 3 łyżki kakao – jeśli ma to być biszkopt czekoladowy
  • cukier waniliowy z Madagaskaru

    Składniki na krem czekoladowy ;

  • 400 gram czekolady deserowej
  • 0,5 litra śmietanki 36%
  • 250 gram serka mascarpone
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 – 2 łyżki rumu
  • kilka kropli araku

Składniki na krem truflowy ;

  • 20 pralinek truflowych
  • 450 ml smietanki 36%
  • 200 gram serka mascarpone
  • 120 gram czekolady deserowej
  • 1/2  łyżeczki od kawy utartych trufli ( opcjonalnie )
  • wiśnie z alkoholu , lub wisienki specjalne do tortu ( 2 małe słoiczki )
  • ulubione czekoladki oraz wiórki kokosowe do dekoracji

    Wykonanie ;

W olbrzymim francuskim zamku mieszkała piękna  Hrabina Agatha , która miała wielki dar robienia przepysznych tortów , ciast i ciasteczek . Wszyscy tak zachwalali jej wypieki , że niemożliwością było by nie pokusić się i nie spróbować tych delicji . W drodze łaski dostałam przepis , który wypróbowałam u siebie i szybko się z Wami nim dzielę , żebyście mogli wykorzystać i cieszyć się smakiem tego pysznego tortu . Jeśli ktoś nie może zrobić biszkoptu to śmiało można wykorzystać gotowe blaty zarówno czekoladowe jak i jasne .  Białka ubić z cukrem , potem stopniowo dodawać po jednym żółtku ciągle mieszając , a na koniec mąkę i już wymieszać łyżką . Piec w temperaturze 170 st. C. około 35 minut do suchego patyczka . Najlepiej upiec wcześniej i dobrze wystudzić – łatwiej sie kroi .

Krem czekoladowy :

Czekoladę rozpuścić w śmietance – nie wolno zagotować . Dodać skórki i rum . Ostudzić do jutra w lodówce . Na drugi dzień zmiksować z serkiem mascarpone tylko do połączenia składników .

Krem truflowy :

Pralinki  truflowe i  czekolade rozpuścić w śmietance jak wyżej . Dodac troszke trufli jesli mamy . Rowniez studzimy do jutra . Połączyć z serkiem mascarpone .

Na drugi dzień przeciąć biszkopt na 3 równe części . Na pierwszej ułożyć 1/2 masy czekoladowej i wisienki po obrzeżu . Przykryć drugim blatem . Na to idzie 1/2 masy truflowej . Tynkujemy masą czekoladową , wierzch masą truflową . Obsypać wiórkami kokosowymi . Udekorować ulubionymi czekoladkami lub ciasteczkami .

Kilka informacji dodatkowych :

Jeśli tort jest tylko dla dorosłych – można dać wiśnie z alkoholu i orzechy mielone do obsypania .

Jeśli tort jest na dwa dni później – do każdej masy można dodać 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody .

Nie nasączam blatów . Będą wilgotne od kremów .

Tort nie jest zbytnio słodki , ale niebiańsko pyszny , dlatego szybko znika .

 




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *