tort czekoladowo – truflowy z wiśniami
Składniki na blaty biszkoptowe ;
- 8 jajek L
- 200 gram mąki
- 200 gram cukru
- 3 łyżki kakao – jeśli ma to być biszkopt czekoladowy
- cukier waniliowy z Madagaskaru
Składniki na krem czekoladowy ;
- 400 gram czekolady deserowej
- 0,5 litra śmietanki 36%
- 250 gram serka mascarpone
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 – 2 łyżki rumu
- kilka kropli araku
Składniki na krem truflowy ;
- 20 pralinek truflowych
- 450 ml smietanki 36%
- 200 gram serka mascarpone
- 120 gram czekolady deserowej
- 1/2 łyżeczki od kawy utartych trufli ( opcjonalnie )
- wiśnie z alkoholu , lub wisienki specjalne do tortu ( 2 małe słoiczki )
- ulubione czekoladki oraz wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie ;
W olbrzymim francuskim zamku mieszkała piękna Hrabina Agatha , która miała wielki dar robienia przepysznych tortów , ciast i ciasteczek . Wszyscy tak zachwalali jej wypieki , że niemożliwością było by nie pokusić się i nie spróbować tych delicji . W drodze łaski dostałam przepis , który wypróbowałam u siebie i szybko się z Wami nim dzielę , żebyście mogli wykorzystać i cieszyć się smakiem tego pysznego tortu . Jeśli ktoś nie może zrobić biszkoptu to śmiało można wykorzystać gotowe blaty zarówno czekoladowe jak i jasne . Białka ubić z cukrem , potem stopniowo dodawać po jednym żółtku ciągle mieszając , a na koniec mąkę i już wymieszać łyżką . Piec w temperaturze 170 st. C. około 35 minut do suchego patyczka . Najlepiej upiec wcześniej i dobrze wystudzić – łatwiej sie kroi .
Krem czekoladowy :
Czekoladę rozpuścić w śmietance – nie wolno zagotować . Dodać skórki i rum . Ostudzić do jutra w lodówce . Na drugi dzień zmiksować z serkiem mascarpone tylko do połączenia składników .
Krem truflowy :
Pralinki truflowe i czekolade rozpuścić w śmietance jak wyżej . Dodac troszke trufli jesli mamy . Rowniez studzimy do jutra . Połączyć z serkiem mascarpone .
Na drugi dzień przeciąć biszkopt na 3 równe części . Na pierwszej ułożyć 1/2 masy czekoladowej i wisienki po obrzeżu . Przykryć drugim blatem . Na to idzie 1/2 masy truflowej . Tynkujemy masą czekoladową , wierzch masą truflową . Obsypać wiórkami kokosowymi . Udekorować ulubionymi czekoladkami lub ciasteczkami .
Kilka informacji dodatkowych :
Jeśli tort jest tylko dla dorosłych – można dać wiśnie z alkoholu i orzechy mielone do obsypania .
Jeśli tort jest na dwa dni później – do każdej masy można dodać 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody .
Nie nasączam blatów . Będą wilgotne od kremów .
Tort nie jest zbytnio słodki , ale niebiańsko pyszny , dlatego szybko znika .