Kluski śląskie bardzo łatwe
Składniki ;
- 1 kg ugotowanych ziemniaków skrobiowych
- 1 jajko
- 1/4 kg mąki ziemniaczanej
- 2 duże łyżki soli
Wykonanie ;
Ugotowane ostudzone ziemniaki bardzo dobrze utłuc lub przecisnąć przez praskę . Uklepać powierzchnię na płasko . Nożem narysować znak krzyża na powierzchni ziemniaków . Wyjąć 1/4 ziemniaków . Utworzy się otwór i w ten otwór wsypać tyle mąki ziemniaczanej aby go wypełnić na równo z powierzchnią ziemniaczaną . Dodać 1 jajko oraz wyjęte wcześniej ziemniaki i wszystko szybko wyrobić na jednolitą masę . Formować kulki , zrobić dołek w każdej klusce . Ten dołek jest potrzebny na sosik , z którym te kluski będą podane . W garnku zagotować 5 litrów wody z 2 łyżkami soli . Kluski wrzucac na wrzątek , lekko przemieszać . Gotować 2 minuty od wypłynięcia .Wyjąć . Podawać z każdego rodzaju gorącym sosem jak i ze skwarkami z boczku z cebulką .