Kluski śląskie bardzo łatwe

Kluski śląskie bardzo łatwe

  • Składniki ;

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków skrobiowych
  • 1 jajko
  • 1/4 kg mąki ziemniaczanej
  • 2 duże łyżki soli

    Wykonanie ;

Ugotowane ostudzone ziemniaki bardzo dobrze utłuc lub przecisnąć przez praskę . Uklepać powierzchnię na płasko . Nożem narysować znak krzyża na powierzchni ziemniaków . Wyjąć 1/4 ziemniaków . Utworzy się otwór i w ten otwór wsypać tyle mąki ziemniaczanej aby go wypełnić na równo z powierzchnią ziemniaczaną . Dodać 1 jajko oraz wyjęte wcześniej ziemniaki i wszystko szybko wyrobić na jednolitą masę . Formować kulki , zrobić dołek w każdej klusce . Ten dołek jest potrzebny na sosik , z którym te kluski będą podane . W garnku zagotować 5 litrów wody z 2 łyżkami soli . Kluski wrzucac na wrzątek , lekko przemieszać . Gotować 2 minuty od wypłynięcia .Wyjąć . Podawać z każdego rodzaju gorącym sosem jak i ze skwarkami z boczku z cebulką .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *