kurczak teriyaki

  • Składniki ;

  • 6-8 pałek kurczaka
  • 5 łyżek przyprawy teriyaki
  • 2małe łyżeczki  przyprawy harrisa
  • 1 mała łyżeczka przyprawy Quatre Epices ( cynamon,gałka muszkat.imbir,gożdziki w równych proporcjach )
  • 1 łyżka duża białego sezamu

    Wykonanie ;

Dzień przed pieczeniem pałki zamarynować ( w zamykanym naczyniu ) czyli polać je przyprawą teriyaki wymieszaną z przyprawą harrisa oraz przyprawą Quatre epices . Wszystko dobrze przemieszać a na końcu posypać białym sezamem . Wstawić do lodówki na conajmniej 24 godziny . Po tym czasie pałki można upiec w piekarniku w temp. 190’C. przez około 25 minut-w zależności od piekarnika . Gdy wyłożycie je na papierze do pieczenia to nie trzeba wcześniej  smarować tłuszczem blachy . Można je upiec w prodiżu lub na grilu . Smak jest pikantno słodkawy , dlatego nie uwzględniłam tutaj soli ani pieprzu . Podajemy z sosami każdego typu jaki lubimy . Smakują zarówno na gorąco jak i na zimno .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *