Krokiety z mięsem

  • Składniki na naleśniki ;

  • szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła

    Wykonanie ;

Połączyć mleko z wodą gazowaną , dodać jajka , sól , kurkumę oraz mąkę i dobrze wyrobić robotem . Pod koniec dodać przestudzone rozpuszczone masło . Ciasto naleśnikowe powinno być lejące . Odstawić na 15 minut . Ponownie wymieszać ale delikatnie . Smażyć naleśniki na rumiano . Zależnie od wielkości patelni wychodzi od 12 do 14 naleśników. Mięso z rosołu zmielić w maszynce do mięsa lub zblendować blenderem . Dosolić i dopieprzyć ewentualnie . Zawijać w naleśniki jak koperty . Można odsmażać w takiej formie lub panierować w rozbitym jajku i bułce tartej jednak to jest bardziej tłusta forma krokietów . Podajemy z kubkiem czerwonego barszczyku .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *