Krokiety z mięsem
Składniki na naleśniki ;
- szklanka mleka
- szklanka wody gazowanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
Wykonanie ;
Połączyć mleko z wodą gazowaną , dodać jajka , sól , kurkumę oraz mąkę i dobrze wyrobić robotem . Pod koniec dodać przestudzone rozpuszczone masło . Ciasto naleśnikowe powinno być lejące . Odstawić na 15 minut . Ponownie wymieszać ale delikatnie . Smażyć naleśniki na rumiano . Zależnie od wielkości patelni wychodzi od 12 do 14 naleśników. Mięso z rosołu zmielić w maszynce do mięsa lub zblendować blenderem . Dosolić i dopieprzyć ewentualnie . Zawijać w naleśniki jak koperty . Można odsmażać w takiej formie lub panierować w rozbitym jajku i bułce tartej jednak to jest bardziej tłusta forma krokietów . Podajemy z kubkiem czerwonego barszczyku .