Śledzik a la matjas w oleju

Śledzik a la matjas w oleju

  • Składniki ;

  • 3 płaty śledziowe
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebulka
  • 1 czerwona papryka
  • gęsta śmietana-3 łyżki
  • pieprz świeżo zmielony
  • 5 łyżek oleju
  • pół litra mleka

    Wykonanie ;

Śledzie namoczyć w mleku na 6-8 godzin . Cebulkę poszatkować , przelać na sitku wrzątkiem . Tak samo zrobić z papryką . To zmienia smak na łagodniejszy i lekkostrawny . Cebulkę włożyć do oleju , popieprzyć .  Ogórka pokroić w kostkę . Odsączyć śledzie oraz wytrzeć papierowym ręcznikiem .  Układamy jak widać na zdjęciu .Cebulkę z olejem układamy na śledziu . Po bokach ogórki i paprykę . Pokropić cebulką paprykę . Do dekoracji kilka łyżek gęstej śmietany ze świeżo mielonym pieprzem . Świetna przystawka przed daniem z rybą lub jako samodzielna przekąska .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *