Kotlety ruskie panierowane
Składniki ;
- 0 , 5 kg ugotowanych ziemniaków
- 0 , 5 kg sera białego twardego w kostce
- 1 jajko XL lub 2 jajka M
- 1 cebula
- oliwka z oliwek , lub inny tłuszcz do smażenia
- sól , pieprz oraz czosnek granulowany do smaku
- bułka tarta
Wykonanie ;
Gdy głodomory prawie na progu a Ty nie masz jeszcze obiadu to pojawia się on … pomysł na szybkie danie i do tego oryginalne w smaku . Kotlety ruskie to nic innego jak wykorzystanie farszu od pierogów ruskich tylko trochę zmodyfikowanego . Farsz z podsmażoną cebulką dosolić i dodać pieprzu , a następnie jajka i bułkę tartą – tyle , żeby masa nie kleiła się do rąk , a ładnie odchodziła . Na patelni rozgrzać sporo oliwki . Formować małe kotleciki , spłaszczyć i obtoczyć dobrze w bułce tartej . Smażyć na rumiano z każdej strony i odsączyć na ręczniku papierowym . Można podać z każdym sosem jaki posiadacie w domu , nawet z ketchupem czy sosem czosnkowym lub pieczarkowym . Smacznego .