Polędwica z Czanieckim makaronem pappardele w sosie chrzanowym
Składniki na 2 osoby ;
- 1 polędwica wieprzowa
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 łyżki oliwki z oliwek
- 1 duża łyżka chrzanu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- sól , pieprz do smaku
- 100 gram makaronu pappardele na osobę
Wykonanie ;
Bardzo szybki obiadek z efektem WOW – proszę bardzo . Makaron Czaniecki sam w sobie jest bardzo smaczny , a z polędwicą tworzy już wyjątkowe danie . Polędwiczkę pokroić w skośne plastry grubości palca . Można zbić tłuczkiem , ale niekoniecznie . Obsmażyć z dwóch stron na oliwce z cebulką pokrojoną w piórka . Gdy polędwica nam się ładnie zarumieni – dodajemy chrzan , sól i pieprz oraz pół szklanki wody . Przykryć i poddusić około 15 minut . W tym czasie gotujemy makaron pappardele . Do naszego sosu z polędwicą dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej , która podkręci smak chrzanu . W zasadzie sos będzie odpowiedniej gęstości bez zagęstników , kto lubi może dodać trochę śmietany . U mnie jest bez śmietany , tylko wyrazisty smak chrzanu , a mięsko rozpływa się w ustach .