Ciasto migdałowe 3 Króli – Galette Des Rois
Składniki ;
- 2 ciasta francuskie w rolce
- 125 gram mielonych migdałów
- duża czubata łyżka masła
- 100 gram cukru pudru
- 1 wyskrobana wanilia
- duża łyżka maizeny lub mąki ziemniaczanej
- 100 ml mleka
- 1 duża łyżka rumu
- 2 jajka + 1 żółtko do smarowania
- 2 duże łyżki likieru migdałowego – typu Amaretto
Wykonanie ;
Ciasto Trzech Króli jest jedzone we Francji , Belgii , Luksemburgu oraz Libanie z okazji święta Objawienia Pańskiego 6 stycznia . W cieście tym zawsze jest ukryta figurka ze stajenki betlejemskiej . Kto trafi na figurkę – ten nosi koronę i jest królem wieczoru .
W misce ubić jajka z cukrem na biało , dodać maizenę ( mąkę ziemniaczaną ) . Masę przelać do rondla , do chłodnego mleka i ciągle mieszając zagotować . Jak zgęstnieje zdjąć z ognia . Lekko przestudzić . Dodać wanilię mielone migdały , likier , rum i masło pokrojone w kostkę . W tortownicy wyłożyć pierwsze ciasto francuskie przycięte do średnicy formy . Na to wyłożyć masę migdałową . Przykryć drugim ciastem francuskim , z resztek ciasta można zrobić dekoracje . Posmarować rozbełtanym żółtkiem . Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku na 180 st. C. około 35 minut – ciasto musi być bardzo rumiane . Wyjąć , ostudzić . Najlepiej upiec ciasto dzień wcześniej – jest niesamowicie pyszne . Zapraszam do degustacji .