Dorsz w sosie pomarańczowym z migdałami

Dorsz w sosie pomarańczowym z migdałami

      Składniki ;

  • 40 dkg polędwicy z dorsza na 2 osoby – może być też łosoś
  • 1 duża łyżka utartego imbiru
  • 4 cm imbiru
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • bułka tarta z sezamem
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy i 1 mandarynki
  • 1/2 pomarańczy pokrojonej w półplastry
  • 2 duże łyżki prażonych płatków migdałowych
  • oliwa z oliwek i masło do smażenia
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól , pieprz w małych ilościach

    Wykonanie ;

Imbir króluje na azjatyckich talerzach i coraz częściej jest doceniany u nas . Nie łączymy imbiru z ziołami , ale np. nadaje się do cytryny z miodem na zimne dni lub świetnie się sprawdza w daniach z cytrusami , tylko nie może go być zbyt dużo . W połączeniu ze skórką pomarańczową podnoszą się jego walory cytrusowe .

Zaczynamy od uprażenia płatków migdałowych na suchej patelni na złocisty kolor . Na gorącą patelnię wlewamy trochę oliwki i trochę masła klarowanego . Kawałek imbiru posiekać w drobne słupki . Przesmażyć na tłuszczu z czosnkiem – uważać żeby czosnku nie spalić – ja dodaję go ciut pózniej na patelnię . Zdjąć na talerz . Otrzeć skórkę z pomarańczy na dużych oczkach i przesmażyć ją na pozostałym tłuszczu na patelni . Zdjąć na talerz . Na patelnię wlewamy sok z pomarańczy i mandarynki , dodać półplastry pomarańczy i utarty imbir , zagotować . Zagęścić mąką ziemniaczaną z odrobiną wody i odrobiną papryki słodkiej na ładny kolor sosu . Odstawić . Na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę z oliwek z masłem klarowanym i trochę zwykłego masła . Rybę panierować delikatnie w papryce , posypać niewielką ilością panierki z bułki tartej z sezamem . Smażyć po około 3 minuty z każdej strony na rumiano – uważać , żeby ryba się nie rozpadła . Na podgrzane talerze wykładamy rybkę , po kawałku pomarańczy z sosem i posypujemy prażonymi migdałami , skórką pomarańczową oraz słupkami imbiru . Podawać z dzikim ryżem lub makaronem tagliatelle . Białe chłodne wino do tego dania bardzo pasuje – można dać półsłodkie Pinot Gris .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *