Dorsz w sosie pomarańczowym z migdałami
Składniki ;
- 40 dkg polędwicy z dorsza na 2 osoby – może być też łosoś
- 1 duża łyżka utartego imbiru
- 4 cm imbiru
- 2 łyżki słodkiej papryki
- bułka tarta z sezamem
- 1 posiekany ząbek czosnku
- skórka otarta z dużej pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy i 1 mandarynki
- 1/2 pomarańczy pokrojonej w półplastry
- 2 duże łyżki prażonych płatków migdałowych
- oliwa z oliwek i masło do smażenia
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- sól , pieprz w małych ilościach
Wykonanie ;
Imbir króluje na azjatyckich talerzach i coraz częściej jest doceniany u nas . Nie łączymy imbiru z ziołami , ale np. nadaje się do cytryny z miodem na zimne dni lub świetnie się sprawdza w daniach z cytrusami , tylko nie może go być zbyt dużo . W połączeniu ze skórką pomarańczową podnoszą się jego walory cytrusowe .
Zaczynamy od uprażenia płatków migdałowych na suchej patelni na złocisty kolor . Na gorącą patelnię wlewamy trochę oliwki i trochę masła klarowanego . Kawałek imbiru posiekać w drobne słupki . Przesmażyć na tłuszczu z czosnkiem – uważać żeby czosnku nie spalić – ja dodaję go ciut pózniej na patelnię . Zdjąć na talerz . Otrzeć skórkę z pomarańczy na dużych oczkach i przesmażyć ją na pozostałym tłuszczu na patelni . Zdjąć na talerz . Na patelnię wlewamy sok z pomarańczy i mandarynki , dodać półplastry pomarańczy i utarty imbir , zagotować . Zagęścić mąką ziemniaczaną z odrobiną wody i odrobiną papryki słodkiej na ładny kolor sosu . Odstawić . Na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę z oliwek z masłem klarowanym i trochę zwykłego masła . Rybę panierować delikatnie w papryce , posypać niewielką ilością panierki z bułki tartej z sezamem . Smażyć po około 3 minuty z każdej strony na rumiano – uważać , żeby ryba się nie rozpadła . Na podgrzane talerze wykładamy rybkę , po kawałku pomarańczy z sosem i posypujemy prażonymi migdałami , skórką pomarańczową oraz słupkami imbiru . Podawać z dzikim ryżem lub makaronem tagliatelle . Białe chłodne wino do tego dania bardzo pasuje – można dać półsłodkie Pinot Gris .