Szynka pieczona z ziemniakami w sosie pomidorowym

Szynka pieczona z ziemniakami w sosie pomidorowym


Lista zakupów;


1kg szynka wieprzowa z kością
1 główka czosnku
1kg ziemniaków
2 puszki pomidorów w całości
sól,pieprz,słodka papryka,pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz szczypta cynamonu
2 gożdziki

Wykonanie;


Szynkę obsmażyć na patelni na dużym ogniu do zrumienienia.Przełożyć do blachy,posypać solą,pieprzem oraz sporo czerwoną słodką papryką,dodać 5-6ząbków czosnku , rozkruszone 2 gożdziki oraz gałkę muszkatołową z cynamonem i ułożyć wokół ziemniaki,najlepiej twardą odmianę,ja użyłam czerwonych ziemniaków.Zalewamy 2 puszkami pomidorów i wstawiamy do piekarnika najpierw na 180st.na godzinę,potem zmniejszamy temperaturę na 120stopni nawet na 2,5 godziny.Szynka będzie bardzo miękka i aromatyczna. Przepis pochodzi z Węgier.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *