Lekkostrawne gołąbki z kminkiem w kapuście włoskiej

Lekkostrawne  gołąbki z kminkiem w kapuście włoskiej

Lista zakupów;

1 Kapusta włoska

1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

1/2 torebki ryżu

sól,pieprz

1,5 łyżeczki kminku

3 łyżki oliwy


Wykonanie;

Z kapusty wyciąć głąb,włożyć do wrzątku i gotować na malutkim ogniu,aby liście się sparzyły.Zdejmować każdy liść oddzielnie w czasie gotowania,rozkładać na tacy do ostygnięcia.Po lekkim przestudzeniu ściąć gruby nerw z każdego liścia na tyle delikatnie,aby nie uszkodzić liścia.

Mięso mielone wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem (al dente),doprawić solą, pieprzem oraz pół łyżeczki kminku.

Zawijać gołąbki do wyczerpania mięsa i liści.Jeśli zostaną liście pokroić w kostkę do wyłożenia dna garnka.

Gołąbki układać ścisło w garnku.Najlepiej na dno kłaść największe gołąbki,a mniejsze wyżej.

Załać wodą do polowy wysokości goląbków,dodać oliwę i 1 łyżeczkę kminku.

Dusić pod przykryciem około godziny na małym ogniu.

Takie gołąbki są dietetyczne oraz lekkostrawne,ponieważ kminek wspomaga układ trawienny.

Gołąbki te jadłam zawsze z dużym apetytem u mojej Cioci  w Sopocie.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *