Tarta z jajkami łososiem i porami – francuski quiche
Składniki ;
- 1 prostokątne ciasto francuskie
- 8 jajek L
- 450 gram świeżego łososia
- 1 śmietanka 18% – 200 ml
- garść utartego sera parmezan
- garść utartego sera emmentalera
- pół pora
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki – ja dałam skrobię kukurydzianą oraz szczyptę sody
- sól , pieprz , szczypiorek , natka , suszony czosnek , gałka muszkatołowa
Wykonanie ;
Quiche to wspaniałe danie wszystko w jednym z piekarnika . Uwielbiam takie dania , ponieważ są szybkie , proste , z efektem wow i nie ma garnków do zmywania . Znam różne quiche , ale ten klasyczny zawsze mi najbardziej smakuje . Jest to typowo francuskie danie . Klasycznie podajemy do tego sałatę z sosem i białe wino dobrze schłodzone – jak ktoś lubi . Do formy wykładamy ciasto francuskie na papierze do pieczenia . Pora kroimy cienko i przesmażamy na oliwce z oliwek , następnie wystudzić . Jajka wybić do miski , dodać przyprawy według własnego smaku , nie za dużo , ponieważ por zmienia smak , a sery są też słone . Łososia pokroić w dużą kostkę . Jajka dobrze rozbełtać trzepaczką , dodać mąkę z sodą i śmietanę . Wszystko dobrze ubić trzepaczką do połączenia składników . Dodać ostudzonego pora i wymieszać . Łososia wyłożyć na cieście , zalać mieszanką z jajek . Posypać serami z wierzchu . Pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 200 st.C. na turboobiegu przez 20 minut , a następne 20 – 25 minut w temperaturze 180 st.C. Całkowity czas pieczenia to 40 – 45 minut . Z tej ilości wychodzą 4 – 6 porcji porządnego obiadu . Można jeść na zimno np. na pikniku , jednak na ciepło prosto z piekarnika to jest idealne jedzonko . Majonez jako dodatek podajemy obok , ale to niekoniecznie .