Pierś z kaczki w sosie 3 pieprze
Składniki ;
- Pierś z kaczki ze skórą koniecznie
- Słoiczek zielonego pieprzu
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- Świeżo mielony pieprz czarny
- pół łyżeczki tłuczonego czerwonego pieprzu
- tłuszcz do smażenia
- sól
- łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- szklanka mleka
Wykonanie ;
Rozgrzać tłuszcz na patelni , skórę na piersi kaczki ponacinać głęboko . Smażyć po stronie skóry aż będzie mocno rumiana około 5 – 6 minut , przekręcić na drugą stronę i smażyć dokładnie 4 minuty . Zdjąć z patelni , odstawić w ciepłe miejsce aby mięso odpoczęło . W tym czasie przygotować sos 3 pieprze . W rondelku rozpuścić masło , wsypać mąkę i trochę podsmażyć . Powoli wlewać mleko ciągle mieszając . Dodać dużą łyżkę zielonego pieprzu z zalewą oraz pozostałe pieprze i sól .Sos pogotować kilka minut na wolnym ogniu . Polać kaczkę i podawać najlepiej na podgrzanym talerzu razem z surówką z białej kapusty . Frytki można podać obok . Czerwone wino będzie dobrym dodatkiem do tego dania .
coz za pysznosci Ewus-mniam,mniam….