Szyneczka pieczona w garnku żeliwnym
Składniki ;
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 czubata łyżka Vegety
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 8-10 ząbków czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Wykonanie ;
Czosnek obrać , szynkę ponakłuwać i włożyć ząbki czosnku w otwory . Natrzeć z zewnątrz vegetą i słodką papryką . Odstawić najlepiej do jutra do lodówki pod przykryciem . Oliwę rozgrzać w garnku . Obsmażyć szynkę z każdej strony na rumiano . Podlać pół szklanki wody , zmniejszyć ogień ,przykryć pokrywką i dusić około pół ogdziny , następnie dolać pół szklanki wody ,odwrócić szynkę na drugi bok i dusić następne pół godziny . Powstały sosik jest idealny do obiadowych ziemniaczków . Szyneczka jest mięciutka i bardzo aromatyczna oraz smaczna .