Żurek na kiełbasie z jajkiem
Składniki ;
- 3/4 kg białej kiełbaski
- 1 litr zakwasu na żurek ( przepis na zakwas jest na blogu )
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 ziarna pieprzu
- 3 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 grzybki suszone
- 1 marchew duża lub 2 mniejsze
- 1 czubata łyżka majeranku
- szklanka śmietany
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula
Wykonanie ;
Kiełbasę ponakłuwać widelcem i zagotować w litrze wody z dodatkiem cebuli oraz pozostałych składników i pogotować około 20 minut na wolnym ogniu . Wyjąć kiełbasę i pokroić w plasterki . Dodać zakwas na żurek do wywaru i gotować kilka minut . Pod koniec dodać śmietanę rozmąconą z niewielką ilością żurku . Podawać z jajkami na twardo – 1 jajko na osobę , oraz świeżo posypanym majerankiem .
Będzie na Wielkanoc