Tagliatelle z łososiem w sosie koperkowym
Zakupy na 2 osoby ;
- 30 dkg swieżego łososia
- 40 dkg makaronu typu tagliatelle
- pęczek koperku
- sok z pół cytryny
- łyżka mąki
- 200 ml mleka
- łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
- duża szczypta utartej gałki muszkatołowej
Wykonanie ;
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg. wskazówek na opakowaniu al dente . Łososia skropić cytryną i odstawić na kilka minut . Posiekać koperek zostawiając kilka gałązek do dekoracji . Po tym czasie ugotować łososia na parze około 5 minut . Ja użyłam swieżutkiego , więc nie gotowałam . Pokroić w małe kawałeczki i odstawić . Z mąki mleka i masła zrobić beszamel , posolić i popieprzyć oraz dodać utartą gałkę muszkatołową i usiekany koperek – pół pęczka . Wszystko zblendować . Makaron wyłożyć na talerze , dodać pokrojonego łososia i polać sosem , wszystko posypując koperkiem .
Hmmm. Może być pyszne. Można bez beszamelu tylko tak odchudzająco – jogurt z koperkiem???
Oczywiście,że można i w takiej wersji , na pewno będzie pysznie . Pozdrawiam serdecznie .
smaczne i zdrowe danie……pychotka…..