Tagliatelle z łososiem w sosie koperkowym

Tagliatelle z łososiem w sosie koperkowym

     Zakupy na 2 osoby ;

  • 30 dkg swieżego łososia
  • 40 dkg makaronu typu tagliatelle
  • pęczek koperku
  • sok z pół cytryny
  • łyżka mąki
  • 200 ml mleka
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • duża szczypta utartej gałki muszkatołowej

      Wykonanie ;

Makaron ugotować w osolonej wodzie wg. wskazówek na opakowaniu al dente . Łososia skropić cytryną i odstawić na kilka minut . Posiekać koperek zostawiając kilka gałązek do dekoracji . Po tym czasie ugotować łososia na parze około 5 minut . Ja użyłam swieżutkiego , więc nie gotowałam . Pokroić w małe kawałeczki i odstawić . Z mąki mleka i masła zrobić beszamel , posolić i popieprzyć oraz dodać utartą gałkę muszkatołową i usiekany koperek – pół pęczka . Wszystko zblendować . Makaron wyłożyć na talerze , dodać pokrojonego łososia i polać sosem , wszystko posypując koperkiem .



3 thoughts on “Tagliatelle z łososiem w sosie koperkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *