Pulpety wolowo – wieprzowe
Skladniki ;
- 1 kg miesa mielonego z wolowiny – najlepiej z lopatki
- 1 kg mielonej lopatki wieprzowej
- 2 cebule utarte na drobno
- 5 zabkow czosnku
- 4 kajzerki do namoczenia
- pol peczka posiekanej natki pietruszki
- sol i pieprz oraz pieprz ziolowy
- kawalek utartego na drobno selera
- olej do obsmazania i bulka tarta do obtaczania
Wykonanie ;
Bulki namoczyc w letniej wodzie i odcisnac . Do miski wlozyc miesa oraz pozostale skladniki i bardzo dobrze wyrobic az mieso bedzie kleiste . Gdyby mieso bylo za scisle mozna dolac pol szklanki wody . Formowac kule , obtaczac w bulce tartej i dobrze obsmazac z kazdej strony na niewielkiej ilosci tluszczu . Tak przygotowane pulpety mozemy podawac z roznymi sosami np . z sosem pomidorowym , koperkowym czy sliwkowym . Przepisy na sosy znajdziecie na blogu .