Pulpety wolowo – wieprzowe

Pulpety wolowo – wieprzowe

    Skladniki ;

  • 1 kg miesa mielonego z wolowiny – najlepiej z lopatki
  • 1 kg mielonej lopatki wieprzowej
  • 2 cebule utarte na drobno
  • 5 zabkow czosnku
  • 4 kajzerki do namoczenia
  • pol peczka posiekanej natki pietruszki
  • sol i pieprz oraz pieprz ziolowy
  • kawalek utartego na drobno selera
  • olej do obsmazania i bulka tarta do obtaczania

     Wykonanie ;

Bulki namoczyc w letniej wodzie i odcisnac . Do miski wlozyc miesa oraz pozostale skladniki i bardzo dobrze wyrobic az mieso bedzie kleiste . Gdyby mieso bylo za scisle mozna dolac pol szklanki wody .  Formowac kule , obtaczac w bulce tartej i dobrze obsmazac z kazdej strony na niewielkiej ilosci tluszczu . Tak przygotowane pulpety mozemy podawac z roznymi sosami np . z sosem pomidorowym , koperkowym czy sliwkowym . Przepisy na sosy znajdziecie na blogu .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *