Kotlet schabowy inaczej
Składniki ;
- 1 kotlet schabowy
- 2 duże pieczarki
- 1 por
- włoszczyzna
- 2 łyżki oliwy
- sól,pieprz oraz czerwona papryka słodka w proszku
- 1 duża łyżka masła
Wykonanie ;
Włoszczyznę obrać pokroić w kostkę i poddusić na oliwie . Dodać sól i pieprz do smaku . Położyć na to kotleta schabowego i dusić pod przykryciem około 10 minut wcześniej obsypując czerwoną papryką świeżo mielonym pieprzem i solą . Na oddzielnej patelni rozpuścić masło . Dodać pokrojonego drobno pora – białą część i trochę jasnozielonej oraz pokrojone drobno nóżki z pieczarek . Do smaku dodać sól i pieprz z młynka . Z boku położyć kapelusze od pieczarek , żeby się trochę poddusiły . Po 10 minutach zdjąć kapelusze na talerz – wypełnić je duszonym porem . Podawać ze schabowym duszonym w warzywach . Warzywa można wykorzystać do innej potrawy lub zrobić z nich puree jako dodatek do tego dania . Taki szybki obiad jest zdrowy i smaczny oraz naprawdę mało pracochłonny .