Zupa krem ze szparagów zielonych
Składniki ;
- Pęczek szparagów zielonych
- włoszczyzna bez kapusty
- 2 łyżki masła klarowanego lub oliwki
- sól,pieprz
- 1 łyżeczka czosnku niedzwiedziego suszonego lub staropolskiego
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 listki laurowe
- pół łyżeczki suszonego lubczyku
Wykonanie ;
Włoszczyznę obrać i pokroić w kawałki , pora pokroić w cienkie talarki i obsmażyć na maśle lub oliwce . Przełożyć do garnka , dodać włoszczyznę , listki laurowe i zalać wodą aby przykrywała nieco jarzyny . Odciąć końce ze szparagów , około 1 cm i obrać tylko końcówki . Zostawić kilka główek do ozdoby talerzy , resztę wkroić do garnka z włoszczyzną . Dodać pozostałe składniki . Pogotować 20 minut . Na koniec zmiksować zupę . Można podawać z łyżką śmietany dodanej już na talerzu .