Zupa krem ze szparagów zielonych

Zupa krem ze szparagów zielonych

       Składniki ;

  • Pęczek szparagów zielonych
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwki
  • sól,pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku niedzwiedziego suszonego lub staropolskiego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku

    Wykonanie ;

Włoszczyznę obrać i pokroić w kawałki , pora pokroić w cienkie talarki i obsmażyć na maśle lub oliwce . Przełożyć do garnka , dodać włoszczyznę , listki laurowe i zalać wodą aby przykrywała nieco jarzyny . Odciąć końce ze szparagów , około 1 cm i obrać tylko końcówki . Zostawić kilka główek do ozdoby talerzy , resztę wkroić do garnka z włoszczyzną . Dodać pozostałe składniki . Pogotować 20 minut . Na koniec zmiksować zupę . Można podawać z łyżką śmietany dodanej już na talerzu .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *