Babka gotowana
Składniki ;
- 250 gram margaryny Kasia
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat rumowy i cytrynowy po kilka kropel
Wykonanie ;
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę dodając pojedyńczo żółtka . Ciągle mieszając dodać wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia . Dodać aromaty . Z białek ubić pianę na sztywno . Dodać do masy i delikatnie wymieszać . Przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą . Zamknąć i wstawić do garnka z gotującą się wodą . Woda ma sięgać do 3/4 wysokości foremki . Obciążyć – wystarczy szklana pokrywka,która nie pozwoli unieść się foremce – gotować 90 minut na małym ogniu . W razie czego dolać wrzątku do garnka . Babka ma wspaniały niepowtarzalny smak i zawsze się udaje oraz szybko znika -;) . Można polać czekoladą lub inną polewą według smaku i upodobania .