Barszcz ukrainski od Wasyla

Barszcz ukrainski od Wasyla

     Składniki ;

  • Wywar z 3/4 kg wieprzowiny – około 2,5 litra
  • 2 cebule
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 1 słoik marynowanych buraczków
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 1 puszka fasoli
  • sól , pieprz , majeranek , 3 listki laurowe , 4 ziela angielskie
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 1/4 główki kapusty białej
  • Pół szklanki oliwy do smażenia , ja użyłam smalcu gęsiego
  • kilka ziemniaków

    Wykonanie ;

Ten przepis dostałam od Ukraińca Wasyla . Zaskoczył mnie smakiem , dlatego postanowiłam się nim podzielić z wami .  Mięso obsmażyć , włożyć do garnka i zalać wodą , dodać przyprawy , ugotować czysty wywar . Wszystkie jarzyny oczyścić i pokroić w paseczki . Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz – smalec gęsi dodał mi jeszcze nutkę smaku , obsmażyć cebulkę i czosnek drobno pokrojone , dodawać sukcesywnie jarzyny , żeby wszystkie sie podsmażyły . Do ugotowanego wywaru z mięsa wkładamy jarzyny z patelni , ziemniaki a na koniec buraczki z zalewą i koncentrat pomidorowy . Nie dodajemy już ani cukru ani octu , ponieważ te smaki są już w zalewie od buraczków . Na koniec dajemy majeranek . Nie zabielać ! Można podać łyżkę śmietany obok , ale to nie jest konieczne . Podalam z kawałkami zrolowanego omleta na wierzchu .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *