Barszcz ukrainski od Wasyla
Składniki ;
- Wywar z 3/4 kg wieprzowiny – około 2,5 litra
- 2 cebule
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 słoik marynowanych buraczków
- 1 koncentrat pomidorowy
- 1 puszka fasoli
- sól , pieprz , majeranek , 3 listki laurowe , 4 ziela angielskie
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- 1 por
- 1/4 główki kapusty białej
- Pół szklanki oliwy do smażenia , ja użyłam smalcu gęsiego
- kilka ziemniaków
Wykonanie ;
Ten przepis dostałam od Ukraińca Wasyla . Zaskoczył mnie smakiem , dlatego postanowiłam się nim podzielić z wami . Mięso obsmażyć , włożyć do garnka i zalać wodą , dodać przyprawy , ugotować czysty wywar . Wszystkie jarzyny oczyścić i pokroić w paseczki . Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz – smalec gęsi dodał mi jeszcze nutkę smaku , obsmażyć cebulkę i czosnek drobno pokrojone , dodawać sukcesywnie jarzyny , żeby wszystkie sie podsmażyły . Do ugotowanego wywaru z mięsa wkładamy jarzyny z patelni , ziemniaki a na koniec buraczki z zalewą i koncentrat pomidorowy . Nie dodajemy już ani cukru ani octu , ponieważ te smaki są już w zalewie od buraczków . Na koniec dajemy majeranek . Nie zabielać ! Można podać łyżkę śmietany obok , ale to nie jest konieczne . Podalam z kawałkami zrolowanego omleta na wierzchu .