Befsztyk wolowy i spółka

Składniki ;
- 200 gram befsztyka na osobę
- sól,pieprz z młynka
- 2 łyżki dobrej oliwki – tutaj oliwka pikantna
- 1 cebula
Wykonanie ;
Dobrze rozgrzać patelnię , cebulkę pokroić w piórka . Usmażyć na 2 łyżkach oliwki nie rumienić zbytnio . Zdjąć z patelni na chwilę . Na tej samej patelni smażyć befsztyki po 2-4 min. z każdej strony . Jesli befsztyk jest grubości 2 palców to smażymy 4 minuty , jesli jest cieńszy wtedy tylko 2 minyty z każdej strony . Mięso z zewnątrz musi być zamknięte i rumiane , a w środku różowe , prawie krwiste . Im bardziej wysmażony befsztyk tym twardszy bedzie przy jedzeniu . Pod koniec posolić i posypać pieprzem z młynka , oraz dodac cebulkę . Podajemy najczęściej z frytkami i różnymi warzywami czy sałatą . Świetnie się komponuje z czerwonym winem .